Dünya Mutfaklarına...
Börülce
Börülce, baklagiller ailesinin minik taneli, besleyici bir üyesidir. Yeşil kabukla kaplı koruyucu kıyafetin içinde sayısı değişen ama ortalama 8-10 tanesi olan börülce bitkisi içerdiği vitamin ve protein ile besleyici bir bakliyattır.Toprakta boyu çok uzun olmayan ortalama 1 metre uzunluğuna ulaşan fideler şeklinde uzayan börülceler destek sopalarıyla yetiştirilir. Yeşil kabuklar oluşmaya başladıktan sonra da tercihe göre taze ya da kuru şekilde toplanır yani hasat edilir.
Börülce sıcak havaları sevdiğini için börülce mevsimi de yaz dönemidir. Sıcak yaz aylarında zeytinyağlı börülce yemekleri, börülce salatası ve turşusu ile bir nebze serinlik hissedebilirsiniz.
Bitkiler aleminin kazık köklüler grubuna giren börülce tek yıllık bir bitkidir.
Börülce sebzesinin tanelerinin şekli fasulyeye benzer ama biraz daha küçüktür ve orta kısmında koyu renkli bir bölüm vardır.
Börülce tanelerinin göbek kısmındaki siyahlıktan dolayı halk arasında bu bitki karnı kara ve siyah göz olarak da bilinmektedir.
Özellikle Ege Bölgesi’nde popüler olan, sıklıkla yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir.
Kışın kurusu tüketilebilirken yazın da taze börülce mutfaklarda yerini alır.
1) Kansızlığa İyi Gelir
Börülcenin içerisinde yoğun miktarda sodyum ve demir bulunur.
Besleyici yapısı sayesinde börülce kan değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Börülce tüketimiyle birlikte yüksek tansiyon probleminin yaşanması olasılığı da düşer.
Börülce demir bakımından da zengin bir besindir.
Kan hücrelerine iyi geldiği için özellikle ülkemizde çok görülen demir anemisi için de koruyucudur.
2) Ayak Yorgunluğuna Birebirdir
Börülcenin içerisinde vücut için çok yararlı olan folik asit bulunmaktadır.
Folik asit zararlı toksinlerin kolayca vücuttan atılmasını sağlar.
Özellikle gün boyunca ayaklarda birikmiş olan toksinlerden arınan vücut rahatlar, ödemler daha kolay iner.
3) Vücudun Yenilenmesini Sağlar
Hem kuru börülce faydaları arasında hem de taze börülce faydaları arasında hücre yenilenmesine destek olmayı sayabiliriz.
Börülce tüketerek, içerdiği C vitamini sayesinde bedenimizin tüm sistemlerinin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olabiliriz.
4) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Börülcedeki B vitamini kompleksi sayesinde vücut direnci yükselir.
Bağışıklık sistemi güçlü kişilerin hastalanma olasılığı düşer.
B vitamini aynı zamanda enfeksiyonun artmasını da önlediği için boğaz enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara karşı da koruyucudur.
5) Uzun süre Tokluk Sağlar
Börülcenin faydaları arasında kilo vermek isteyenleri memnun edecek özellikler de bulunur.
Diyetlerin favorileri olan uzun süre tok tutan gıdalar arasında börülce de vardır.
Börülce yüksek lif oranı sayesinde de sindirimi de kolaylaştırır.
6) Adet Sancılarını Hafifletir
Börülcenin çok bilinmeyen bir diğer faydası da regl sancılarına iyi gelmesidir.
Rahim yenilenmesinde yardımcı olan börülce kadınlarda yumurtalıkları da güçlendirir.
Kadınların başka bir problemi olan akıntılar da börülce tüketimiyle azalabilmektedir.
7) Cilt Yaralarını İyileştirir
Börülcedeki çinko sayesinde yaralar daha çabuk iyileşir ve hücre yenilenmesi kolaylaşır. Özellikle hamilelik döneminde çinko alımının yeterli seviyede olması çok önemlidir.
Manganez de sindirim sistemine, protein ve enerji üretimine destek olur. Ayrıca cinsel gücün artmasına da katkısı vardır.
Toplu börülce siparişleriniz için istemiş olduğunuz ürünü seçip, paketli veya çuvallı olarak online teklif alabilirsiniz.