Bulgur

Bulgur Triticum durum buğdaylarının tekniğine uygun olarak temizlenmesi, pirişirilmesi, kurutulması ve kırılması ile elde edilen bir üründür. Lif bakımından zengin, karbonhidrat değeri düşük ve protein değeri yüksektir. İçeriğinde bulunan B1 vitaminleri ve folik asit nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır. Pişirme ve kurutma olduğu için küflenmeye dayanıklıdır, raf ömrü uzundur.
Baldo Bulgur
Baldo Bulgur
Pilavlık Bulgur
Pilavlık Bulgur
Midyat Bulgur
Midyat Bulgur
Köftelik Bulgur
Köftelik Bulgur
Esmer Pilavlık Bulgur
Esmer Pilavlık Bulgur
Esmer Midyat Bulgur
Esmer Midyat Bulgur
Esmer Köftelik Bulgur
Esmer Köftelik Bulgur
Ceriş
Ceriş
Heriş
Heriş
İrmik
İrmik
Seferkitel
Seferkitel
Şehriyeli Pilavlık Bulgur
Şehriyeli Pilavlık Bulgur
Şehriyeli Midyat Bulgur
Şehriyeli Midyat Bulgur
Hediklik Buğday
Hediklik Buğday
Firik Bulgur
Firik Bulgur
Köy Tipi Pilavlık Bulgur
Köy Tipi Pilavlık Bulgur

Anadolunun geleneksel yiyeceklerinden olan  bulgur içeriğindeki protein miktarının yüksek olması nedeniyle oldukça besleyicidir. Kolay sindirilebilir bir bakliyat türü olan bulgur özellikle diyet programlarında yerini almıştır. Diyabet hastaları açısından şekeri dengeleyen bir yapıya sahiptir. Enerji deposu olarak bilinen bulgur aynı zamanda kötü kolesterolü de dengede tutmakta yardımcı olur. Oldukça besleyici olan bulgur çocukların beslenmesinde önemli bir öğündür. İçeriğinde çinko, magnezyum, B vitamini açısından oldukça zengindir. Folik asit değerleri yüksek olması nedeniyle hamile kadınlarda kullanılması tavsiye edilir. Mineral ve selüzyon bakımından zengin olduğu için kabızlığa ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına yararlıdır. 

Pilav olarak birbirinden farklı çeşitlerle karşımıza çıkar. Etli, tavuklu yapılabildiği gibi sebzeli, mısırlı, bezelyeli, patlıcanlı olarak da pişirilebilmektedir. Sadece et yemeklerinin yanında pilav olarak kullanılmaz bazen ana yemek olarak da karşımıza çıkar. Pilavların dışında dolmalarda, sarmalarda ve salatalarda da kullanılan pilavlık bulgur sofralarımızda birbirinden lezzetli öğünler olarak karşımıza çıkar. 

Esmer bulgur, kısırlık bulgur gibi çeşitleri bulunurken iri ve küçük olarak da farklı özelliklere sahip bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Damak zevkine ve yöresel özelliklere göre farklı boyutları tercih edilebilir. Daha çok etli ve yağlı yemeklerin tercih edildiği Doğu bölgesindeki illerde özellikle iri taneli bulgur pilavlar için tercih edilmektedir. Küçük taneli olan türleri ise çorbalarda kullanılmaktadır. 

Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir. Siyez Bulgur u daha iyi anlamak için ana hammaddesi olan buğdayı çok iyi tanımak gerekmektedir.

Buğday, öz kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği karbonhidrat ve az proteinlerle buğdayın sadece enerji veren bir bölümdür. Buğdayın yapısında bulunan öz ve kepek; çinko, magnezyum, krom gibi mineralleri, diyet posasını, bazı fenolleri, fitatları ve selenyumunu; ayrıca da B12 dışındaki bütün B vitaminlerini içermektedir.

Bulgurun Farkı

Buğdaydan yapılan ürünlerde genel olarak buğdayın işlenmesi esnasında bütün öz ve kepek bölümündeki mikro besinler ayrılmakta ve beyaz ekmekte de olduğu gibi bize yalnız buğdayın enerji veren bölümü ulaşmaktadır. Fakat bulgur tam tahıl tanımına uygun bir üründür; çünkü bu öğütülme aşamasını buğday, bulgur üretimi esnasında yaşamamakta ve protein, vitamin, mineral, diyet posasının, daha yüksek olduğu bir ürün ortaya çıkmaktadır. Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır. Kısaca bulgur; posa, lif açısından zengin, karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesi olarak bizlere ulaşmaktadır.

Bulgurun Faydaları

Oldukça yüksek miktarda lif içermesi bulguru bağırsak çalışmasından önemli bir pozisyona getirmiştir. Liflerin ayrıca tok tutucu bir özelliğe sahip olması, bulgura kilo kontrolünde de önemli bir rol yüklemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün belirttiği üzere günde 25-30 gr. Civarında lif ihtiyacımız bulunmaktadır. 1 tabak bulgur bu ihtiyacımızı önemli miktarda karşılamaktadır. Yapısındaki B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sistemimizin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca bu vitaminin, beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bulgur bütün bunların dışında yapısında içerdiği folik asit sayesinde hamile annelerin bebeklerinin zeka seviyesini ilerletme de oldukça gereklidir. Bulgurun glisemik endeksini düşük olması sebebiyle, bulgur uzun süre tok tutar, kana yavaş karıştığı içinde diyetlerde kullanılabilecek bir üründür. Ayrıca da şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir malzeme olması nedeniyle oldukça çeşitlilik sunan bir üründür.

Üretimini yaptığımız bulgur çeşitleri;

  • Baldo (Başbaşı) Bulgur
  • Pilavlık Bulgur
  • Midyat Bulgur
  • Köftelik Bulgur
  • Esmer Pilavlık Bulgur
  • Esmer Midyat Bulgur
  • Esmer Köftelik Bulgur
  • Ceriş
  • Heriş
  • İrmik
  • Seferkitel
  • Şehriyeli Pilavlık Bulgur
  • Şehriyeli Midyat Bulgur
  • Hediklik Buğday
  • Aşurelik Buğday
  • Firik Bulgur
  • Köy Tipi Pilavlık Bulgur

Toptan bulgur satınalma işlemleri için ise almak istediğiniz bulgur türünü ve ürününü seçtikten sonra online olarak isterseniz paket isterseniz çuval olarak sipariş gerçekleştirebilirsiniz.