Dünya Mutfaklarına...
Mercimek
Mercimek (Lens culinaris) , Baklagiller (Fabaceae) familyasına ait, otsu bir bitkidir. Beyaz çiçekleri bulunan bitkinin, besin değeri yüksek, yeşil veya kahverengi renginde olan yuvarlak tohumu bizim mercimek diye kullandığımız kısmıdır. En çok bilinen türü; kırmızı ve yeşil mercimektirMercimeğin Faydaları Nelerdir?
Mercimek, 20-70 cm uzunluğunda, yumuşak ve ince gövdeli, yuvarlak şekilde meyveleri olan, tek yıllık bir sebzedir. Mercimeğin, zayıf ve ince bir kökü vardır. Bu nedenle kökü, derinlere inmez. Gövdeleri narindir, yan dallarına kadar dallanmaya devam eder.
Bundan dolayı da; ana gövdesi belirgin değildir. Gövdeleri, dik ve tüylü yapıdadır. Yaprakları, birleşik şekildedir ve yaprak sapının uç kısmı incelmiş şekildedir. Çiçekleri, yaprak altından çıkar. Yassı bir şekle sahip olan mercimekler, yarım santim çapında ve disk şeklindedir. Büyüklüğüne, şekil ve rengine göre çeşitli isimler alır.
Kırmızı Mercimek
Kabuksuzdur ve nişasta oranı azdır. Doğal bir tada sahip olan mercimeğin çorba için 10 dakika, salatalar için yaklaşık 8 dakika pişirilmesi yeterlidir.
Kırmızı mercimek antioksidan açısından zengin bir besindir. Lif içeriği yüksek olduğu için tok tutar, sağlıklı şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Diyabet hastalarının kullanmasında sakınca yoktur. Protein ve mineral açısından oldukça zengin bir gıdadır.
Sindirim sistemini düzenler kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Bu sayede kemik erimesi riskini azaltır. Cilde iyi gelir, ciltteki sivilce ve akne benzeri oluşumları geçirir, parlaklık kazandırır.
Yeşil Mercimek
Çok pişirilse bile içeriği bozulmaz. Yoğun bir fındık tadı vardır. Pişirirken kabukları çabuk ayrılır. Bu nedenle; yemek ve püre yapımı için uygundur. Yemekler için 40 dakika, salatalar için 30 dakika kadar pişirilmesi yeterlidir.
Yeşil mercimek A, B, C ve K vitamini içermektedir. Bunların yanında fosfor, sodyum, kalsiyum, çinko ve potasyum mineralleri bakımından zengindir. İçerdiği mineraller sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
Vücudun zinde ve sağlıklı olmasını sağlar. İyi bir folik asit kaynağı olan yeşil mercimek kemik erimesi riskini azaltır. Hamilelik döneminde tüketildiğinde bebeğin sağlığı için de faydalıdır.
Kan şekeri seviyesini düzenler. Lif oranı yüksek olduğu için bağırsak hareketlerini hızlandırır. Yüksek kolesterolü önler Kanser hücreleri ile savaşır hücre hasarını engelleyerek yaşlanmayı geciktirir.
Demir açısından zengin olan besin yorgunluğu azaltır. Sinir sistemi rahatsızlıklarının oluşma riskini azaltır. Böbrek sağlığını korur. Fakat çok fazla tüketildiğinde gaz problemine sebep olabilir.
Sarı Mercimek
Kabuksuz bir mercimek türüdür ve nişastalı, hafif fındık tadı vardır. Çok fazla pişirildiğinde dağılır. Bu nedenle en çok püre yapmak için uygundur.
Sarı mercimek de diğer türler gibi bağırsak hareketlerini hızlandırır, sindirim sistemini düzenler Kandaki kötü kolesterolü düşürür. Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Bu sayede kalp krizi geçirme riskini önler. Yüksek oranda demir ve folik asit içerir. Potasyum içermesi sebebiyle yüksek tansiyonu önler ve son olarak öksürüğü keser.
Kahverengi Mercimek
Çok küçük taneler ve tatlımsı bir aroması vardır. Pişirildiği zaman çok fazla yumuşamaz. Çorbalar için 50 dakika, salatalar için 35 dakika pişirilmesi gerekmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren kahverengi mercimek vücuda zindelik verir, göz sağlığı için faydalıdır, anne sütünü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Kansızlığa iyi gelir, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kötü kolesterolü önler, sindirim sistemini düzenler. Protein açısından zengin bir besindir. Adet döneminde ağrıları kesici özelliği bulunmaktadır.
Mercimeğin Faydaları Nelerdir?
Mercimeğin insan sağlığına sağladığı faydalar gerçekten de çok fazla. Ancak, kanser hastaları mercimek tüketiminden kaçınmalıdır. Ayrıca; hazmı zor olan mercimeği, mide rahatsızlıkları bulunanlar genelde çorba olarak tüketmelidir. Mercimeğin bilinen faydalarından bazılarını şu şekilde maddelendirecek olursak;
- Mercimek, kaynatılıp suyu içilirse, öksürüğü keser ve göğüs ağrılarına iyi gelir.
- Her gün, 30 tane mercimek tanesi yutulursa, midenin kuvvetini arttırır ve mide sağlığını düzenler.
- Mercimek unu, bal ile birlikte merhem yapılıp, yanıklara sürülürse iyileştirir.
- Kanı kuvvetlendirir ve en fazla demir yapıcı gıdadır.
- Hasta ve zayıf kişilerde, kan yapımında yardımcı olur.
- Protein açısından zengin olduğu için, yorucu işlerde çalışan kişiler için enerji kaynağıdır.
- Sinirleri kuvvetlendirerek, yıpranmış olan sinirleri tamir eder.
- Bağırsakları yumuşatarak, kabızlık sorununa yardımcı olur.
- Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır, sütün miktarını ve besin değerini yükseltir.
- Hamileyken tüketildiğinde, bebeğin ve annenin sağlıklı olmasını sağlar.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Kan akışını hızlandırır.
- Yorgunluğu giderir.
- Vücuda zindelik ve enerji verir.
- Kolesterol seviyesini dengede tutar.
- Göz sağlığı için çok faydalıdır.
Toptan mercimek satınalma işlemleri için ise almak istediğiniz mercimek türünü ve ürününü seçtikten sonra online olarak isterseniz paket isterseniz çuval olarak sipariş gerçekleştirebilirsiniz.